Bitlis Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı, tehlikeli maddelerin taşınmasında can ve mal güvenliğini önemseyerek yapılan danışmanlığa denmektedir. TMGD büyük bir sorumluluk gerektiren bir iş olmakla birlikte aynı zamanda büyük konsantrasyon geliştirilmesi gereken bir iştir. 8. Bölge Müdürlüğü Diyarbakır’ın verdiği hizmetteki illerde Diyarbakır, Batman, Bitlis, Elazığ, Hakkari, Mardin, Siirt, Şırnak, Van vardır. Uzman kadrodan oluşan bölge Bitlis Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı açısından geliştirilmiştir; ama daha fazla geliştirilmeye ihtiyaç vardır. Peki, Bitlis Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı‘nın görevleri nelerdir? Öncelikle tehlikeli maddelerin karayolunda güvenlik tedbirleri alarak oluşturulmasına ADR hizmeti denmektedir. ADR hizmetinde dikkat edilmesi gerekilen noktalardan biri ise karayolu taşımacılığında Bitlis’in yer şekilleri ve iklimdir.
Kar yağışı çok fazla olduğu için taşıma sırasında buna da dikkat edilmelidir ve tabii ki dağlık oluşuna. RID hizmeti ise tehlikeli maddelerin demiryolu tarafından taşınmasına denmektedir. Fakat Bitlis’te demiryolu bulunmadığı için RID hizmeti devreye girmemektedir. Burada da tabii ki güvenlik tedbirleri almak büyük önem taşımaktadır. Yani görevlerinden biri ADR hizmeti doğrultusunda kapsamlı bir çalışma sergilemektir. Bir diğeri prosedürleri belirlemektir. Can ve mal güvenliğini sağlayıp hangi tehlikeli maddelerin neyde zarar göreceğinin analizini yapmakta görevleri arasındadır. Ayrıca kaza veya ölümle sonuçlanan herhangi bir ihlalin olmaması için gereken tedbirleri almakta son derece önemlidir. Ayrıca her türlü verdiği hizmeti ve danışmanlığı yetkisi verilen kuruluşa yani TMGDK yani Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığına vermesi bilgi vermesi gerekmektedir.
Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Kuruluşu (TMGDK) Nedir?
TMGDK Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yetki verilen kuruluşu ifade etmektedir. Tehlikeli maddelerin taşınmasında danışmanlık yapan kişiye yetkiyi veren kuruluşu ifade eder. Peki bu yetki nasıl verilmektedir? Bir eğitime ve sınava tabii tutulan TMGD adayları aldıkları eğitim doğrultusunda sınava girerler ve kazanırlarsa TMGD olmaya hak kazanırlar. Ayrıca bununla da bitmez TMGDK yani Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Kuruluşuna danışmanlık süresinde bilgi vermek ve yetkili personelleri yazılı olarak bildirmek zorundadır. TMGDK yaklaşık 8 işletme için danışman bulundurabilmektedir. Şehre göre de değişiklik gösteren danışmanlık, en çok şehrin ulaşımına göre değişmektedir.
Bitlis Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Kuruluşu (TMGD) Uygulaması
Bitlis, Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan ildir. Murat-Van bölümünde yer almaktadır. İlde yıllık nüfus artışı etkili olmuştur. 7 ilçesi mevcuttur. İl nüfusu 350.994’dür. Bunu TMGD uygulaması açısından da düşünmek gereklidir. Bir vadinin içinde kurulan il, vadideki güzel şehir diye anılmaktadır.
Dağlık bir ildir ve engebeli yolları oluşmaktadır. Ovalar az sayıda vardır. Van Gölü’nün bir kısmı Bitlis’te yer almaktadır. Adeta deniz gibi Van Gölü’nden feribot seferleri düzenlenmektedir. Fakat tehlikeli maddelerin ulaşımı açısından yeterli değildir. Nemrut Dağı ve Nemrut Krater Gölü korunması gereken yapılarımız arasında yer almaktadır. Bitlis’in ekonomisine gelecek olursak elverişli alanları çok yoktur bu yüzden ekonomisi sınırlıdır. Tehlikeli maddelerin taşınması ise demiryolu ve karayolu ile yapılmaktadır. Demiryolu Van Tatvan’da bulunmaktadır. Karayolu açısından ise çok zorlanmamakla birlikte taşımacılık sağlanabilir. En yakın havalimanı ise Muş ve Vandadır.