Diyarbakır Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı, tehlikeli maddelerin taşınmasını, boşaltılmasını, doldurulmasını sağlayan danışmanlığa denmektedir. Doğusunda Batman, güneyinde Şanlıurfa, Mardin, kuzeyinde Bingöl ve Elazığ, batısında Malatya, Adıyaman, kuzeydoğusunda Muş vardır. Siirt, Mardin, Elazığ, Bitlis, Batman, Şırnak, Hakkari, Diyarbakır, Van olmak üzere bir bölümden oluşmaktadırlar. Diyarbakır Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı, ADR hizmeti yani tehlikeli maddelerin güvenlik tedbirleri alarak, can sağlığını koruyarak karayolu aracılığıyla taşınma olayını sağlamaktadır. RID hizmeti de bulunmaktadır. O ise tehlikeli maddelerin can ve mal güvenliğini koruyarak demiryolu aracılığıyla yapılan taşıma hizmetidir.
Diyarbakır TMGD, RID hizmetini kullanmaktadır; çünkü Diyarbakır’da demiryolu bulunmaktadır. Diyarbakır garından günde iki tren seferi gerçekleşir. Yüz ölçümüyle ve ildeki gelişmişliğiyle Güneydoğu’nun en gelişmiş ilidir. Bu gelişmişlik sanayi bölgesini de etkilemiştir ve bu da TMGD açısından gelişimi sağlamaktadır. Petrolün yarısının buradan elde edildiği ildir. Ayrıca TMGD herhangi bir can ve mal güvenliğine zarar gelecek, tehlikeli olacak durumlarda karayolunda önlemler almaktadır. TMGD sadece bunlarla yetinmeyip aynı zamanda bir kaza olduktan sonra da bütün analizleri yapıp, önlemleri alıp bir daha olmamasını sağlamaktadır. Diyarbakır’da bu önlemi almaktadır. Bu önlemin alınmasını, eğitimlerin oluşmasını ise TMGDK sağlar.
Diyarbakır Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Kuruluşu (TMGDK) Nedir?
TGMDK, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kuruluşu tanımlar. Bu kuruluşlar şahıslara eğitim vermek üzere oluşurlar. Bu görevlendirmeyi veren kuruluşlar, eğitimden sonra sınava tabii tutulurlar ve sınavdan geçerler. Can güvenliği söz konusu olduğunu farkında olan TMGDK bunun bilincinde olarak hareket ederler ve öğrenildiği emin olunduktan sonra bu danışmanlığı yapmasına izin verirler.
Sadece standart bir eğitim yapmamakla birlikte şehre, koşullarına, yer şekillerine, bulunduğu konuma göre de değişiklik gösteren taşımacılık hakkında ilin bölgesine göre eğitim de verirler. Örneğin sanayisi gelişmiş bir şehirde oluşan tehlikeli maddeler ile sanayisi gelişmemiş bir şehirde olan tehlikeli maddeler farklıdır. Sanayinin hangi alanlarda geliştiğine göre değişmektedir. Tehlikeli maddeler de yanıcı maddeler, yakıcı maddeler, uçucu gazlar, patlayıcı maddeler olarak farklılık gösterir, bu da farklı yerlerde farklı tepkimeye girmesine neden olur.
Diyarbakır Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Uygulaması
Diyarbakır Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan bir ildir. Dicle Nehri kıyısında ve yüksek plato çevresinde bulunan Diyarbakır, yüz ölçümü açısından Güneydoğu’da yer alan ikinci büyük şehirdir. Doğusunda Batman, Muş; batısında Şanlıurfa, Malatya, Adıyaman; kuzeyinde Elazığ, Bingöl; güneyinde Mardin ili bulunmaktadır. Konum açısından TMGD bundan etkilenmektedir. Ayrıca Diyarbakır’ın yer şekli, bulunduğu konum da ADR hizmeti açısından etkiler. Sert karasal iklime sahip olan ilimiz bu açıdan da tehlikeli maddelerin taşınmasını etkilemektedir.
Petrol yatakları bakımından en zengin ilimiz olan Diyarbakır’ın ekonomisi tarıma dayanmaktadır, tarıma dayanmasıyla birlikte tehlikeli maddelerin üretimi de gübre gibi artmaktadır. Bu da TMGD açısından oldukça etkilidir. Ayrıca nüfus açısından 12. Şehirdir. Nüfusun artmasıyla birlikte hastaneler de artar ve kimyasal maddelere olan ihtiyaç da artmaktadır. Bu da yine tehlikeli maddelerin arttığına ve dikkat edilmesi gerektiğine işarettir. Bu yüzden sıkı önlem alınmalıdır.